“It giet oan!”

26 september 2024 - Bodegraven, Nederland

Jawel ik doe alles om jullie aandacht weer te trekken voor mijn komende fietsavontuur. Ik heb hiervoor zelfs mijn kennis van de Friese taal opgepoetst. Het “It giet oan” werd bekend door de bekende ijsmeester Henk Kroes van de Elfstedenstedenvereniging, die met deze drie woorden liet weten dat de Elfstedentocht gereden mocht worden. Dit is inmiddels alweer bijna 27 jaar geleden.

Mijn laatste fietstocht stamt alweer uit juni 2024. Dus weer hoog tijd om samen met The Fox weer op pad te gaan. Het viel niet mee om een startdatum te prikken in onze agenda, maar 5 oktober 2024 gaat het dan weer gebeuren.

Met het vaststellen van de datum kwam gelijk het volgende dilemma naar voren. Ik moest gaan zorgen voor twee routes.

Primaire keuze was de “Kempenroute”. Bij deze route zou ik vanuit Bodegraven vertrekken naar Antwerpen en vandaar de Kempenroute starten. Deze route door de Belgische Kempen zou ik dan gaan rijden tot aan Maasmechelen. Vanaf daar zou ik dan via Maastricht en de Maasroute weer terug naar huis fietsen. Totale afstand een kleine 475 km.

De secundaire keuze was in principe een soort backup. Deze route staat met nog 20 andere routes beschreven in een boekje, de Atlas France des Voies Vertes & Véloroutes. Mijn keuze was gevallen “Le canal des 2 mers”, die loopt vanaf Royan (Frankrijk) aan de Atlantische oceaan naar Sete (Frankrijk) aan de Middellandse zee. Waarom deze route. Nou het was de meest zuidelijke van alle routes in dit boekje. Deze route heeft een totale afstand van 705 km.

Waarom 2 route’s? Nou heel simpel……..het WEER! In oktober is het natuurlijk altijd spannend wat het weer doet en de trouwe volgers van mijn fietsreizen weten dat ik een mooi weer fietser ben. Nou kun je in oktober geen zomerse weersomstandigheden verwachten, maar een beetje droog weer is toch prettig.

Ik heb inmiddels alweer een aardige tijdje nauwlettend de weersvoorspellingen gevolgd en ik heb vandaag besloten dat het de secundaire keuze gaat worden.

Ik ben dus gelijk achter mijn toetsenbord gekropen om het jullie te laten weten en vanaf nu ga ik proberen alle overnachtingsplaatsen vast te leggen, zodat ik in ieder geval een slaapplek heb. De tent laat ik dit keer thuis. Ik heb geleerd van mijn vorige fietsreis afgelopen april, waar ik ’s nachts rillend in mijn tentje heb gelegen. Soms word ik zelfs wijzer!

Dus zaterdag 5 oktober vertrek ik met de auto naar Royan en zal vanaf daar op maandag 7 oktober op The Fox stappen voor de 1e etappe.

1. Edwin:
    Mooi verhaal weer man 🚲
    We gaan het allemaal weer lezen.
    En die Wilma maar weer alleenstaande vrouw 😔😔🙏☯️
  2. Rico:
    27 september 2024
    Tsja Ed, maar vergeet niet dat ik als alleengaande man ga fietsen.🤣
  3. Anja:
    27 september 2024
    Gaat vast weer een mooi avontuur worden, met ws betere dagen dan die van vandaag .
    Wij leven en lezen weer gezellig mee ,vanuit onze luie stoel .
    En Wilma vermaakt zich vast wel .
  4. Rico:
    27 september 2024
    Gaat weer helemaal goed komen.
  5. Judy:
    27 september 2024
    Je tocht begint in iedergeval alweer met een mooi verhaal.
    Ik wens je weer ontzettend veel plezier en succes, maar natuurlijk eerst volgende week nog ff 3 oktober vieren!!
    Dikke knuffel.
  6. Rico:
    27 september 2024
    Voor die knuffel doe ik het natuurlijk. haha. Ik moet inderdaad 3 oktober ietsje rustiger vieren, maar gelukkig zitten er nog een paar dagen tussen 3 oktober en het daadwerkelijke fietsen.
  7. José:
    27 september 2024
    Super leuk om weer met een tocht te beginnen! En de voorbereidingen zijn natuurlijk al voorpret…
    Succes!
  8. Rico:
    27 september 2024
    Klopt helemaal Jose. Ik zit alweer een tijdje te genieten achter de PC en ik kan niet wachten om te gaan starten met de tocht.
  9. Albert:
    27 september 2024
    Mooie uitdaging weer, en kans op beter/goed weer. Heel verstandig dat je kiest voor een goed dak boven je hoofd. Ik kijk nu alweer uit naar je belevenissen, succes met voorbereiden en groetjes aan Wilma
  10. Rico:
    27 september 2024
    Wilma de groeten gedaan. En je wist toch al dat ik heeeeeel verstandig ben. 😉
  11. Christien:
    27 september 2024
    Verstandig zonder tent op stap, zeker in dit jaar getijden. Heb je alles wel in overleg met je fox gedaan zodat hij je onderweg niet ergens een lour draait? 😄
  12. Rico:
    27 september 2024
    Ik heb The Fox nog niet ingelicht, maar als hij achterop de auto de Belgische grens naar Frankrijk passeert weet hij genoeg!
  13. Remy:
    27 september 2024
    Weer een mooie uitdaging! Echt weer een supertocht! Hopelijk zon en 25 graden! Leuk om je weer te volgen topper 👍
  14. Rico:
    27 september 2024
    25 graden is ietsje te hoog gegrepen, maar met droog weer en rond de 20 graden ben ik al heel tevreden.
  15. Paul van de wielerploeg het Vosje.:
    27 september 2024
    Leuk en een mooie uitdaging Hopelijk zit het weer mee ( daar gaan wij voor duimen ) met de reisverhalen zal het zeker goedkomen, Veel succes met de voorbereidingen Ps heel verstandig die tent gewoon in Bodegraven laten.
  16. Rico:
    27 september 2024
    Die tent was niet echt blij met mijn beslissing
  17. Fia van Oosterhout:
    29 september 2024
    Lekker nog even voor de winter op pad, je hebt groot gelijk.
    Ik kan weer uitzien naar de leuke en spannende reisverhalen.
    Veel plezier met de voorbereidingen.
    Groetjes, Fia
  18. Rico:
    30 september 2024
    Ik hoop dat jij er net zoveel plezier aan beleeft als ik!
  19. Jolanda Kamerling:
    29 september 2024
    Oh leuk ik volg je weer hoor. Als ik s'nachts thuis kom na het werk even lezen hoe Rico het er vanaf heeft gebracht . Succes en geniet er van .
  20. Rico:
    30 september 2024
    Ik zal proberen de verhalen zo saai mogelijk te maken. Val je sneller in slaap!
  21. Jolanda Kamerling:
    🤣🤣🤣 wie weet helpt het.
  22. Cees du Prie:
    1 oktober 2024
    Eerst 2 okt. vieren dan 3 okt. dus twee pittige dagen 😜 het weer ziet er redelijk goed uit, vrijdag goed uitrusten, ik zal duimen voor goed fietsweer in Zuid-Frankrijk en na elke etappe een heerlijke “kouwe klets” en ik kijk uit naar je verhalen SUCCES 👍🍻
  23. Rico:
    1 oktober 2024
    Ja. Het wordt een drukke maar gezellige week. We gaan elkaar sowieso 2 oktober zien.
  24. Erik:
    4 oktober 2024
    Goeie reis Rico. Ik ben weer benieuwd naar jouw ervaringen, Geniet vooral
  25. Erik:
    4 oktober 2024
    Trouwens, kijk je ogen uit bij de Pente d’eau de Montech, als ie het nog doet. Het is de meest bijzondere scheepslift die ik ooit gezien heb ( en zien werken)
  26. Rico:
    Ga ik zeker doen!
  27. Renée:
    5 oktober 2024
    Veel plezier Rico, ik zal je weer met plezier volgen!!
  28. Rico:
    Mooi om te horen.